I dagens samfunn møter vi koffein overalt; i alt fra brus, energidrikker, treningssupplementer, te og i kaffe. Derfor er det ikke rart at flere får det i seg på en daglig basis i dag.
Men hva er egentlig koffein?
Det engelske ordet «caffeine» kommer fra det tyske ordet «kaffee». Det er et såkalt alkaloid, som er et stoff som forekommer i flere planter. Rent kjemisk er det en fellesbetegnelse for en gruppe stoffer som inneholder nitrogen. Flere alkaloider er giftige, mens andre inntas gjennom mat og drikke for å stimulere sentralnervesystemet eller påvirke smak. Et eksempel på kjente alkaloider benyttet i et kjent produkt er alkaloidet kokain som fram til 1900-tallet var funnet i Coca-cola før koffein erstattet rusmiddelet.
I dag er koffein kjent som den mest brukte legemiddelsubstansen i verden. Dette skyldes nok at vi finner det i flere produkter som er lett tilgjengelig for hele befolkningen uansett hvor en befinner seg i verden.
Historien om koffein
Selv om effekten av koffein ikke alltid har vært like forskningsbevist, så finnes det flere historier om effekten av stoffet fra ulike kulturer. En av de mer kjente omhandler en bonde som levde i Etiopia. Bonden gjette geiter og etter å ha flyttet beite ble dyrene tilsynelatende mer rastløse.
I dag benyttes koffein i flere produkter, som nevnt tidligere. Vi har til og med koffeinfri kaffe hvor koffein fjernes på ulike måter. Koffein ble først hentet ut fra kaffe på 1800-tallet av en tysk forsker kalt Friedrich Ferdinand.
Koffein både fremmer og hemmer
Koffein kan ha flere merkbare virkninger. I følge store norske leksikon kan det blant annet motvirke søvnighet, øke hjerterytmen og stimulere hjernevirksomhet. En annen allment kjent virkning av koffein er at det er vanndrivende og dermed øker produksjonen av urin. Flere i dag benytter seg av koffeininnholdige produkter før trening da det stadig presenteres ny forskning som påstår at koffein kan ha en prestasjonsfremmende effekt på fysisk aktivitet.
Samtidig som koffein har flere gunstige effekter, har det også bivirkninger. Ved stort inntak av koffein kan flere føle på hodepine og uro. Enkelte kan også føle på abstinenssymptomer dersom en slutter å drikke kaffe etter å ha gjort det over en lengre periode. I tillegg kan det som sagt tidligere motvirke søvnighet. Disse effektene er vel og merke mest assosiert med store inntak av kaffe, og abstinenssymptomer forekommer for de fleste først etter stort, langvarig inntak av koffein.
Kilder
https://snl.no/alkaloider_-_medisin